Ślimaczy supertransport
15 lipca 2014, 09:32Celnicy z Portu Lotniczego Los Angeles (LAX) skonfiskowali duży transport zabronionych w USA achatin zwyczajnych (Achatina achatina). Sześćdziesiąt siedem okazów z Nigerii miało trafić do pewnej osoby z Kalifornii.
Awokado wpływa na wchłanianie witaminy A
11 lipca 2014, 11:42Jedzenie świeżego awokado z sosem z pomarańczowych pomidorów lub surowymi marchewkami znacząco zwiększa wchłanianie prowitaminy A (alfa- i beta-karotenu). Sprzyja też przekształcaniu karotenów w aktywną formę witaminy A.
Niedożywiona babcia to chory wnuk
11 lipca 2014, 11:01Gdy ciężarna kobieta źle się odżywia, jej dziecko jest narażone na większe niż normalne ryzyko zapadnięcia na cukrzycę typu II. Wszystkiemu winne są zmiany epigenetyczne w DNA. Teraz eksperymenty na myszach wykazały, że ta „pamięć genetyczna” jest przenoszona na kolejne pokolenia i zwiększone ryzyko zachorowania dotyczy również wnuków.
Rodzaj pokarmu wpływa na zegar biologiczny
11 lipca 2014, 10:58Za pomocą manipulowania składem posiłków można dostrajać zegar biologiczny.
Jeżyk iście kieszonkowy
9 lipca 2014, 11:16Wg biologów, Silvacola acares to prawdopodobnie najmniejszy jeż na świecie, który mierzył ok. 5 cm. Jego skamieniałość sprzed circa 52 mln lat znaleziono w Kolumbii Brytyjskiej.
Powstanie test na alzheimera?
8 lipca 2014, 12:08Brytyjscy naukowcy zidentyfikowali 10 białek, których występowanie w krwi może wskazywać na ryzyko wystąpienia w przyszłości choroby Alzheimera. Jeśli odkrycie się potwierdzi, to w najbliższym czasie wiedza ta może posłużyć do selekcji osób do testów klinicznych leków mających za zadanie powstrzymanie rozwoju choroby, a w przyszłości może powstać prosty standardowy test medyczny.
Niektóre agresywne guzy mogą reagować na leki przeciwzapalne
30 czerwca 2014, 10:11Agresywne potrójnie ujemne raki piersi można próbować leczyć inhibitorami kinaz janusowych (JAK), czyli związkami stosowanymi np. przy reumatoidalnym zapaleniu stawów.
Mówimy, co czujemy, czujemy, co mówimy
27 czerwca 2014, 11:56Artykulacja samogłosek wpływa na emocje i na odwrót.
Słodzik ze słomy
25 czerwca 2014, 13:35Naukowcy z Wiedeńskiego Uniwersytetu Technologicznego opracowali metodę pozyskiwania erytrytu; wykorzystują do tego słomę pszeniczną oraz grzyby Trichoderma reesei. Erytryt, słodzik, który naturalnie występuje w wodorostach i porostach, jest używany w Azji, zyskuje też coraz większą popularność w USA i Europie.
Morfing powierzchniowy
25 czerwca 2014, 07:06Specjaliści z MIT-u postanowili wykorzystać przydatne właściwości pofałdowanej powierzchni, biorąc jednak pod uwagę fakt, że przy szybszym ruchu staje się ona problemem. Dlatego też rozpoczęli pracę nad powierzchnią, której strukturę można zmieniać w czasie rzeczywistym.